Volitve v državni zbor: prvi možni datum 24. april 2022, zadnji možni datum 5. junij 2022 (o datumu bo odločil predsednik države Borut Pahor)

Desetega v mesecu naša deseta vlada

Desetega v mesecu naša deseta vlada

11 kandidatov in ena kandidatka

Na ministrski listi je 11 kandidatov in ena kandidatka za ministrico. Vsi so se v torek in četrtek predstavili pred odbori DZ, ki so njihove predstavitve ocenili kot ustrezne.

Lista ministrov za potrditev potrebuje t. i. navadno večino glasov, to je večino glasov navzočih poslancev, glasovanje pa je javno. Če bo ministrska lista dobila podporo, bo to deseta vlada v samostojni Sloveniji in druga vlada, ki jo bo vodil predsednik SDS Janez Janša.

Večjih presenečenj pri podpori vladi ni pričakovati, saj ima koalicija SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi v DZ 50 poslancev, vlada pa lahko računa tudi na podporo poslancev obeh narodnih manjšin.

V novi vladi, ki bo imela šest ministrov manj kot vlada Boruta Pahorja, bo SDS imela štiri ministrstva, po dve pa Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi. Novi predsednik vlade Janez Janša naj bi primopredajo z odhajajočim predsednikom vlade Borutom Pahorjem opravil že danes, nova vlada pa naj bi se tudi že sestala na konstitutivni seji.

Dodaj odgovor