Prehrana Slovenije

Prehrana Slovenije

V stranki  pripravljamo štiri obroke hrane, ki jih razdelimo in použijemo v jedilnici. Hrana je kakovostna in raznolika. Obroki so pripravljeni iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil. Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikohidratnim živilom (npr. polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (npr. mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam) ter kakovostnim maščobam (npr. olivnemu, repičnemu, sojinemu olju in drugim rastlinskim oljem). V vsak obrok  je  vključeno sveže sadje in/ali zelenjava. Pri obrokih, še zlasti pa med obroki, ponujamo otrokom  zadostne količine pijač (zdravstveno ustrezno pitno vodo in nesladkan čaj). Pri načrtovanju šolske prehrane upoštevamo tudi želje in mnenje otrok ter staršev.

Prednost dajemo lokalno pridelani hrani.

Shema sadja, zelenjave in mleka

Enkrat tedensko ponujamo dodaten brezplačen obrok sadja, zelenjave ali mleka, ki ga učenci použijejo pred začetkom pouka.

Zdravstvene omejitve pri prehranjevanju

Pri pripravi obrokov upoštevamo zdravstvene omejitve, ki jih imajo posamezni otroci (celiakija, sladkorna bolezen, alergijske reakcije na posamezne vrste hrane …). Obroki so sestavljeni tako, da se čim manj razlikujejo od obrokov, ki jih imajo ostali učenci.

Prehrana na izletu, ekskurziji

V šoli pripravimo varno  hrano in pijačo, ki je v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja in ni vir črevesnih in drugih okužb (ne vsebuje hitro pokvarljivih mesnih izdelkov, sladic z nadevi, sladkih pijač …). Kadar je potrebna dodatna malica, so starši o tem obveščeni. Želimo, da spoštujejo priporočila, ki jih upoštevamo tudi v šoli:

  • voda (brez okusa in dodanega sladkorja) ali neslajen čaj, sadje, kruh;
  • brez prigrizkov z dodanim sladkorjem (čokolade, bonboni, sladko pekovsko pecivo …) in maščobo (čips …).

Le tako lahko zagotovimo varnost vsem otrokom (zdravstvene omejitve glede uživanja hrane)  in se izognemo izpostavljanju otrok zaradi socialnih razlik.

Hrana in praznovanja

Otroci v šolo ne prinašajo hrane. Ob praznikih je prazničen tudi šolski jedilnik, ki običajno ne vsebuje izdelkov iz bele moke. Rojstne dneve praznujejo otroci v skladu z razrednimi dogovori, vendar brez prinašanja hrane in priboljškov.

Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja