Duševno zdravje

Duševno zdravje

Socialno in čustveno vključevanje

Vsak otrok je varno vključen v dejavnosti šole, je slišan, viden, cenjen in podprt. Upoštevane so posebne potrebe otrok in prilagoditve. Vsak otrok je vključen vsaj k eni interesni dejavnosti. Razvijamo močna področja posameznikov in jih spodbujamo za demokratično prispevanje skupnosti. Kadar otrok ne zmore, ne zna ali ni pripravljen ravnati ustrezneje, ga učimo, kako lahko ravna drugače in ustrezneje.

 

Varno okolje

Zagotavljamo ga z redom in pravili (Šolska pravila, Hišni red, Vzgojni načrt) ter doslednim ravnanjem vseh zaposlenih. Vse dogovore spoštujejo tudi starši in učenci.

Otroku jasno sporočamo naša pričakovanja, ravnamo dosledno in postopno. Dosledno se odzivamo na: nespoštljivost, zlorabo premoči in kršitve norm sožitja. Otroka opazimo in nagradimo z našo pozornostjo, ko opazimo želeno vedenje, omogočamo pozitivne izkušnje v medvrstniških odnosih. S preventivnimi dejavnostmi (CAP, Za manj nasilja med vrstniki) krepimo otroke, da postanejo in ostanejo varni, močni in svobodni. Te pravice so kršene, kadar se znajdejo v vlogi žrtve.

 

Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja